Mogućnost praćenja

Brez GSO

Zajedno pišemo povijest

Mliječni proizvodi Zelene Doline nose oznaku Obrađeno/proizvedeno bez GMO-a. Pored obveze ponude kvalitetnog proizvoda, u Mljekari Celeia uspjelo nam je zajedno s više od 1100 proizvođača osigurati mogućnost praćenja stočne hrane. Jamčimo da životinje koje daju mlijeko nisu hranjene genetski modificiranim biljkama ili mješavinama stočne hrane koja je proizvedena od genetski modificiranih biljaka. Dodaci u prehrambenoj proizvodnji isto su tako bez genetski modificiranih organizama.

Mljekara Celeia je druga najveća slovenska mljekara, ponuđač je kvalitetnih svježih proizvoda od prirodnog slovenskog mlijeka te prvi slovenski proizvođač s certifikatom Obrađeno/proizvedeno bez GMO-a.

Što je GMO?

GMO je kratica koja znači genetski modificirane organizme. To su živi organizmi kod kojih je genetski materijal (DNK) modificiran postupcima koji se odvijaju drugačije nego u prirodi, dakle drugačije nego križanjem i prirodnom rekombinacijom. Naime, korištenjem suvremene biotehnologije izabrane gene možemo prenijeti iz jednog organizma u drugi, čak i kada se radi o organizmima različitih vrsta.

Genetska tehnologija (poznata i kao genetski inženjering) prvi se put počela koristiti 1970. godine. Jedna je od novijih metoda koja unosi nove karakteristike mikroorganizama, biljaka i životinja.

Genetska tehnologija danas se koristi u:

  • biotehničkim procesima u industriji (enzimi u prašku za pranje);
  • proizvodnji lijekova, cjepiva, postupcima dijagnosticiranja i genetskoj terapiji;
  • obradi poljoprivrednih biljaka (poboljšanje vrijednosti poljoprivrednih biljaka za obradu ili korištenje kao na primjer: otpornost biljaka na određene nametnike, tolerantnost biljaka na herbicide, krumpir s povećanim udjelom amilopektina za proizvodnju krumpirova škroba);
  • poboljšanju kvalitete hrane (npr. riža s karotenom).

Pravi odgovor na problem gladi u svijetu?

Najznačajniji vid uporabe GMO-a prvenstveno je u pokušaju rješavanja problema gladi u svijetu. Ako uzmemo u obzir da će se broj ljudi na Zemlji u sljedećih stotinu godina popeti na deset milijardi, poljoprivredna proizvodnja morat će se udvostručiti ako želi zadovoljiti zahtjeve prehrane tolike populacije. Trenutno obrađenim površinama to nije moguće postići, pogotovo jer se površina obrađenog zemljišta neprestano smanjuje.

Biotehnologija je u tom slučaju važna pomoć jer bi mogla omogućiti uzgoj pojedinih biljnih vrsta na neobrađenim površinama i stvoriti biljne vrste otporne na različite klimatske uvjete. One bi imale znatno veći urod te bi na taj način u velikoj mjeri smanjile gubitke koje urodima uzrokuju napadi kukaca i parazita. Tako bi se uzgajala zdravija stoka, otpornija na zaraze i parazitske bolesti koja bi i brže rasla. Sve to bi potaknulo i ubrzalo razvoj najsiromašnijih država svijeta. Ovo je samo jedan vid GMO-a.

Potrebno će biti još mnogo istraživanja prije nego znanstvenici budu mogli sa sigurnošću potvrditi da konzumiranje hrane koja sadrži GMO ne uzrokuje zdravstvene probleme.

Označavanje namirnica s GMO-om

Budući da je mišljenje u vezi korištenja genetskog inženjeringa podijeljeno, a potrošači žele znati što se nalazi u njihovim tanjurima, označavanje namirnica s GMO-om definirano je zakonom.

  • Europski parlament je 2. ožujka 2015. godine potvrdio nova pravila za genetski modificirane organizme (GMO), koja članicama Unije omogućavaju ograničavanje ili zabranu obrade genetski modificiranih usjeva na svom području. Novo zakonodavstvo donosi takvu promjenu da države članice Unije mogu ograničiti ili zabraniti obradu genetski modificiranih usjeva na svom području, iako je ista dozvoljena na europskoj razini.
  • Godine 2015. devet članica Unije već je potpuno zabranilo obradu jedinog dozvoljenog genetski modificiranog proizvoda u EU, Monsantova kukuruza MON810. To su Austrija, Bugarska, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Mađarska, Njemačka i Poljska. Slovenija u kojoj nema obrade GMO-a ovo je područje definirala Zakonom o supostojanju genetski modificiranih biljaka i drugih poljoprivrednih biljaka, koji je jedan od najstrožih u Europskoj uniji.
  • U EU trebali bi se označavati proizvodi koji imaju više od 0,9% pojedinog GMO-a, a što se ne zbraja i zato u području neka namirnica može imati npr. 2,4% GM sastojaka iz tri izvora GM biljaka i da to ne bude označeno jer je svaki sastojak npr. u količini 0,8%.
  • U mješavinama stočne hrane uzgajivači redovito kupuju i stočnu hranu (npr. soju, kukuruz) koja je genetski modificirana, a potrošači ne znaju da su namirnice životinjskog podrijetla (mlijeko, jaja, meso) obrađene pomoću GM stočne hrane. Naime, na ovoj točki se prekida mogućnost praćenja.
  • Sheme kvalitete za označavanje namirnica proizvedenih bez GMO-a utemeljene su na kontroli cjelokupnog procesa uzgoja, a ne samo na analizama konačnih proizvoda.
  • Kao i u EU, tako je i u Sloveniji obvezno označavanje samo kod namirnica biljnog podrijetla koje sadržavaju iznad 0,9% GM sastojaka.
  • Slovenija na nacionalnoj razini nije uvela označavanje namirnica životinjskog podrijetla kod kojih nije bila korištena GM stočna hrana, kao što su to učinile neke druge države.

 

Sheme kvalitete za označavanje namirnica proizvedenih bez GMO-a utemeljene su na kontroli cjelokupnog procesa uzgoja, a ne samo na analizama konačnih proizvoda.

Mljekara Celeia bez GMO-a

Prvi proizvođač u Sloveniji s certifikatom Obrađeno/proizvedeno bez GMO-a.

Mljekara Celeia je druga najveća slovenska mljekara, ponuđač kvalitetnih svježih proizvoda od prirodnog slovenskog mlijeka. Naše su vrijednosti: 

  • tradicija,
  • inovativnost i kreativnost,
  • odnos prema okolišu,
  • sigurna hrana,
  • zadovoljstvo potrošača, kupaca i proizvođača mlijeka.

I baš smo zato postali prva mljekara u Sloveniji koja će obrađivati i prerađivati sve svoje proizvode bez genetski modificiranih organizama s certifikatom, odnosno standardom Obrađeno/proizvedeno bez GMO-a.

Certifikat Obrađeno/proizvedeno bez GMO-a

IKC – Institut za kontrolu i certifikaciju UM razvio je vlastiti standard Obrađeno/proizvedeno bez GMO-a koji
omogućava kontroliran sustav certifikacije od proizvodnje osnovne sirovine do konačne namirnice.

Certifikat Obrađeno/proizvedeno bez GMO-a dostupan je na stranici Certifikati.

Više o načinu stjecanja certifikata možete pročitati na internetskim stranicama Instituta za kontrolu in certifikaciju UM.

Sustav certifikacije obuhvaća:

  • pogone mješavina stoče hrane,
  • dobavljače soje i drugih osnovnih sastojaka koji nisu genetski modificirani,
  • trgovine i zadruge koje skladište, prodaju i distribuiraju stočnu hranu koja bi mogla biti sporna zbog udjela i kontaminacije GMO-om,
  • prehrambeno-prerađivačke pogone i njihove podizvođače (kooperante – uzgajivače),
  • poljoprivredna gospodarstva koja neposredno prodaju namirnice s oznakom Obrađeno/proizvedeno bez GMO-a.

Uvažavajući odredbe standarda, uzgajivači, proizvođači i prehrambena industrija povećavaju povjerenje u svoje proizvode.

Certificirana živila so označena z oznako:R

Brez GSO

Oznakom Obrađeno/proizvedeno bez GMO-a mogu biti označene sljedeće certificirane namirnice:

  • mlijeko i mliječni proizvodi,
  • meso i mesni proizvodi,
  • jaja i
  • druge namirnice koje su proizvedene od soje, kukuruza i uljane repice, odnosno sadrže te sastojke.

 

Ponudom proizvoda s oznakom Obrađeno/proizvedeno bez GMO-a u Mljekari Celeia našim potrošačima osiguravamo viši stupanj sigurnosti namirnica. Potrošačima želimo pokazati važnost kvalitete hrane jer vjerujemo da žele zdrave proizvode.

Više informacija o GMO-u

Ako vas nešto više zanima o GMO-u, idite na sljedeće poveznice koje će vas odvesti do internetskih stranica institucija koje se bave tematikom GMO-a i na članke koji su ovu tematiku obradili s različitih stajališta.