Skrb za okoliš

Jedna od karakteristika po kojima najbolje prepoznajemo Sloveniju je očuvana priroda te je naša odgovornost da je svojim postupcima zaštitimo. Time poštujemo prirodne vrijednosti koje povezuju svu prirodnu baštinu, od šuma do rijeka, jezera, potoka, obale i slapova do podzemnih jama.

narava

Godišnje u Sloveniji proizvedemo 449 kg otpada po stanovniku (izvor: MOP). Većina toga otpada završava na odlagalištima. Razvrstavanjem otpada već korištene sirovine prerađujemo u nove i tako im omogućujemo nov životni vijek. S malo truda možemo doprinijeti smanjenju korištenja prirodnih resursa i energije te pripomoći očuvanju prirode i okoliša za generacije koje dolaze.

Kada bi svi koristili toliko sirovina koliko ih koristimo na Zapadu za život bi nam trebale još četiri Zemlje. Pošto imamo samo jednu, ta nam je još dragocjenija i u Mljekari Celeia aktivno doprinosimo njenom očuvanju.

 • Zalažemo se za promišljenu i štedljivu uporabu prirodnih resursa.
 • U proizvodnji koristimo ekološke tehnologije i trudimo se smanjenjem otpada i manjom uporabom vode i energije što manje opterećivati okoliš.
 • Poštujemo okoliš, a to, između ostalog, dokazuje i međunarodni certifikat postupanja s okolišem ISO 14001.
 • Potvrđena politika okoliša politika je svih zaposlenih. U njoj izražavamo osnovna načela naše ekološke svjesnosti. Pomoću proaktivnog unutrašnjeg i vanjskog komuniciranja, osvještavanja i osposobljavanja razvijamo ekološku svijest svih prisutnih u poslovnom procesu.
 • Skrb za okoliš znači skrb za budućnost. Zbog svjesnosti da svojim djelovanjem aktivno sudjelujemo u zaštiti okoliša, tvrtka Mljekara Celeia nastoji koristiti ekološku ambalažu. Prilikom obnove robne marke Zelene Doline naglasili smo svoju odgovornost prema prirodi i prirodnom, a kupci jogurta Zelene Doline koji su punjeni u lončiće s kartonskim ovitkom, razvrstavanjem otpada potvrđuju odgovoran odnos prema zaštiti okoliša.

Lončići s kartonskim ovitkom su ekološki jer:

 • imaju manju težinu od običnih lončića i zbog toga je upotrijebljeno do 50% manje plastike,• imaju manju težinu od običnih lončića i zbog toga je upotrijebljeno do 50% manje plastike,
 • zbog manje upotrijebljene plastike okoliš je manje opterećen,
 • kartonska etiketa ovijena oko lončića predstavlja 50% nosivosti čitavog lončića, a napravljena je od približno 90% recikliranog papira,
 • za okoliš je papir puno manje opterećenje nego plastika,
 • kartonska etiketa je na lončić zalijepljena samo na jednom mjestu što omogućava jednostavno razvrstavanje otpada.
 • Odvojite kartonsku etiketu i bacite ju u papir koji se jednostavnije razgrađuje u usporedbi s ostalim materijalima za ambalažu.
 • Lončić prije bacanja operite, spljoštite i bacite u plastiku.
 • Dosljednim i odgovornim razvrstavanjem otpada brinete o prirodi.

Ambalaža naših jogurta neškodljiva za okoliš

Pomozite nam očuvati prirodu!

Odvojite kartonsku etiketu i odložite ju među papir koji je u usporedbi s ostalim ambalažnim materijalima jednostavnije razgradiv.  Čašicu prije odlaganja operite, spljoštite i odložite među plastiku. Dosljednim i odgovornim odvajanjem otpada pobrinite se za prirodu.

Ekološke oznake

Danas je na tržištu mnogo proizvoda koji su u ekološko prihvatljivijoj ambalaži. To vrijedi i za mliječne proizvode Zelene Doline. Kako postupati s ambalažom objašnjavaju sljedeći ekološki simboli:

IFS standard

Znak upozorava da je ambalažu potrebno odložiti na primjereno mjesto. Uspostavljanjem sustava za postupanje s otpadnom ambalažom primjereno je mjesto odgovarajući kontejner, odnosno zajednički spremnik.

IFS standard

Trokut je međunarodni simbol koji znači da se proizvod može reciklirati. Obično je u sredini trokuta napisan broj, a ispod je kratica koja označava vrstu materijala.

Udružimo svoje znanje i svijest o značenju zaštite okoliša.

Priroda će nam biti zahvalna!