Česta pitanja

Zašto je mlijeko bez laktoze slađe od običnoga?

Mlijeko je bogat izvor bjelančevina, minerala i vitamina. No, nakon njegove konzumacije sve više ljudi ima probavne smetnje. Većinom je riječ o simptomima intolerancije na laktozu koja onemogućuje probavu laktoze (mliječnog šećera). Zato se preporučuje mlijeko bez laktoze u kojem mogu bezbrižno uživati i ljudi s osjetljivijom probavom.

Mlijeko bez laktoze razlikuje se od običnoga po tome što sadržava već razgrađenu laktozu. Riječ je o procesu u proizvodnji uz pomoć enzima laktaze. Enzim laktaza, koji ljudima s intolerancijom na laktozu nedostaje, razgrađuje laktozu na glukozu i galaktozu – oblike šećera koje tijelo može probaviti. Glukoza i galaktoza imaju viši indeks slatkoće nego sama laktoza. I upravo zato mlijeko bez laktoze ima slađi okus od običnog unatoč jednakom sadržaju šećera.